Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Inbreng raad 26 juni Bestemmingsplan Steenstraat 44

Voorzitter,

Voor ons ligt een bestemmingsplan waarin beschreven staat de verbouw van een bestaand kantoorgebouw naar een wat groter woongebouw.
In principe is onze D66 fractie heel enthousiast over deze ontwikkeling. Vorm en gebouw passen mooi in het straatbeeld. Tot zover zijn we met het college enthousiast.
Echter lijkt het college slechts te kijken naar de schoonheid van het nieuwe gebouw, maar in onze ogen wat te weinig naar de invloed van het gewijzigde gebouw op omwonenden.
In een stad, dus ook in Oldenzaal, mag men verwachten dat in en om bestaande bouw extra en/of grotere gebouwen worden gebouwd. Met name wanneer dit extra woonruimte creëert is D66 hier enthousiast over. Echter mag in de ogen van D66 de gezondheid van reeds gevestigde inwoners en de duurzaamheid van bestaande gebouwen niet negatief worden beïnvloed. In de ogen van D66 is dit met onderliggend plan wèl het geval.

D66 zou graag zien dat het plan zodanig wordt aangepast dat de hoeveelheid zonuren in elk jaargetijde op de gevel bij omwonenden niet beneden 3 uren per dag komt (uiteraard berekend bij onbewolkte hemel). Dit in overeenstemming met de TNO-norm zoals genoemd in de beoordeling van het college van punt 3 van zienswijze 3.
Hiermee wordt de gevel droog gehouden en hebben de inwoners daglicht in hun kamer.

Hiertoe hebben wij een amendement.

Gepubliceerd op 26-06-2023 - Laatst gewijzigd op 09-08-2023