Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Amendement: Coffeeshopbeleid 2021 – Oldenzaal ziet het landelijk experiment om drugscriminaliteit te minderen over het hoofd.

De raad van de gemeente Oldenzaal, bijeen in vergadering van 20 september 2021, stelt voor de navolgende tekst toe te voegen aan het besluit:

In het besluit:

Toe te voegen:

  1. Na afloop van het experiment dat duidelijk moet maken of het mogelijk is om coffeeshops te voorzien van op kwaliteit gecontroleerde wiet, dat in 2025 is afgerond, het voorliggend coffeeshopbeleid 2021 weer aan de raad wordt voorgelegd.
  2.  Met de omliggende gemeenten het beleid voor de verdeling van coffeeshops te heroverwegen en ten laatste in 2025 aan te geven welke kleinere gemeenten een beperkt aantal coffeeshops toe kunnen laten. Dit al dan niet met behoud van het huidig maximum aantal coffeeshops in de regio.

Overwegingen:

–              De memo met bijlagen geen neutraal onderscheid maken in voor een nadelen, maar enkel de nadelen benoemt voor een coffeeshop in Oldenzaal.
–              De genoemde tegenargumenten niet gebaseerd zijn op onderzoeksresultaten.
–              In Oldenzaal al jaren bekend is dat ook zonder coffeeshops sprake is van drugsoverlast.
–              In de stukken niet wordt aangegeven of navraag is gedaan of het hebben van 2 coffeeshops in Oldenzaal mogelijk is in regionaal verband. Het kan immers zijn dat Enschede ook met 7 coffeeshops (in plaats van 9) afkan.
–              Het hebben van 1 coffeeshop voor de stad Oldenzaal met 30.000 inwoners nauwelijks een monopoly betekent gezien de nabijheid van de steden Enschede en Hengelo waar coffeeshops aanwezig zijn.
–             Toezichthouders haken en ogen zien in het huidig coffeeshopbeleid en daarom terughoudend zijn om een coffeeshop toe te staan. De gemelde problemen zijn grotendeels ook aan te geven voor de bestaande verkooppunten van de harddrug ‘alcohol’, aldus het Trimbos Instituut.[1] Ook is bekend dat alcohol onder andere betrokken is bij 70% van het uitgaansgeweld.[2]
–            Het experiment[3] geeft 10 telers de mogelijkheid om op een aantal locaties een aantal soorten wiet te kweken die worden beveiligd tegen kwaadwillenden. Het experiment moet duidelijk maken of het mogelijk is om coffeeshops te voorzien van op kwaliteit gecontroleerde wiet. Kunnen de telers voldoende wiet en hasj van goede kwaliteit kweken en leveren en gebeurt dat                   veilig? Daarnaast kijkt het kabinet wat de effecten van het experiment zijn op de problemen van de 102 Nederlandse gemeenten met coffeeshops. Dan gaat het met name om criminaliteit                   en de invloed op de volksgezondheid van het huidige gedoogdbeleid.

Aldus getekend 20 september 2021

[1] “Is alcohol een harddrug?’, https://www.drugsinfo.nl/wet/is-alcohol-een-harddrug
Het Trimbos-instituut is het onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid.

[2] “feiten over alcohol”, https://alcoholinfo.nl

[3] “Experiment voor legale staatswiet van start: hoe zit dat ook alweer?”, 3 december 2020:  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5200951/kwekers-aangewezen-voor-wietexperiment-wiet-thc-experiment , zie ook:
Omroep Brabant, “Burgemeesters zijn aanpak drugscriminaliteit zat: ‘Bananenrepubliek dreigt’,        17 september 2021, https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3959988/burgemeesters-zijn-aanpak-drugscriminaliteit-zat-bananenrepubliek-dreigt

==============

Resultaat:
Voor: D66
Tegen: WG, VVD, CDA, GL, PvdA

Gepubliceerd op 22-09-2021 - Laatst gewijzigd op 23-09-2021