Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 februari 2012

Persconferentie college over grondbedrijf: Gaat u maar rustig slapen

Vanmorgen hield wethouder Frits Rorink (CDA) namens het college een persconferentie over het grondbedrijf. Dit omdat er naar aanleiding van onze schriftelijke vragen van een maand geleden, die vandaag beantwoord zijn, door de pers met grote regelmaat vragen werden gesteld over de gezondheid van het Oldenzaalse grondbedrijf.

Gaat u maar rustig slapen

De boodschap van de persconferentie was eigenlijk niets anders dan: Niets aan de hand, u kunt rustig gaan slapen, wij waken over u. Dit klopt ook voor de huidige situatie. Wij hebben in het verleden al vaker gezegd dat we blij zijn dat men in Oldenzaal altijd voorzichtig is geweest met het grondbedrijf. In veel plaatsen is het normaal om net aangekochte grond direct voor de te verwachten verkoopprijs in de boeken te zetten. Indien bepaalde plannen dan niet door kunnen gaan, dan moet je flink afboeken. In Oldenzaal wordt pas rekening gehouden met de hogere prijs zodra een project daadwerkelijk in ontwikkeling gaat.

Ons bezwaar rond het grondbedrijf heeft dan ook niets met het verleden te maken. Niets dan complimenten voor hoe er in het verleden mee om is gegaan. Het gaat D66 om de huidige en toekomstige situatie. Jufferbeek-Zuid en het ook nog geplande Jufferbeek-Noord zijn in onze ogen niet noodzakelijk. Het probleem ontstaat met de kosten die worden gemaakt om deze plannen te ontwikkelen.

Rentekosten en te verwachten winst

De gemeente Oldenzaal heeft inmiddels meerdere miljoenen geïnvesteerd in Jufferbeek-Zuid. Over deze investering moeten rentekosten in rekening worden gebracht. Hoe langer het duurt voordat de grond verkocht is, hoe hoger de rentelasten. Iedere dag dat er niets verkocht wordt, stijgen de kosten dus.

Daarnaast staat er een te verwachten winst in de boeken. Door de stijgende rentelasten zal de winst geleidelijk verdampen. Wij voorzien echter nog meer problemen. Er is in de regio een enorm overschot aan bedrijventerreinen. Veel gemeenten zullen hierdoor financieel in de problemen komen. Er is geïnvesteerd en dus moet er ook weer geld verdiend worden en dus grond verkocht worden. Vanwege het grote aanbod is de kans groot dat er de komende jaren een prijzenslag zal ontstaan.

Dalende inkomsten en stijgende kosten

Indien er een prijzenslag plaats gaat vinden, zal ook Oldenzaal gedwongen worden om de prijs van grond op Jufferbeek-Zuid te verlagen. Dan dalen dus de inkomsten, terwijl de onkosten nog altijd oplopen. Vanzelf kom je dan een keer op het punt dat er geen winst meer is, maar verlies. Een verlies dat de inwoners van Oldenzaal mogen betalen.

D66 Oldenzaal wil onaangename verrassingen in de toekomst voorkomen. We moeten stoppen met investeren in nieuwe bedrijventerreinen en een realistische verwachting hebben voor de uitgifte van wat we al aan bedrijventerreinen hebben liggen. Alleen op deze wijze kunnen we voorkomen dat we in de toekomst miljoenen moeten gaan afboeken op het grondbedrijf. Miljoenen die vervolgens bezuinigd moeten worden op de reguliere begroting.

Yuri Ankoné
Fractievoorzitter D66 Oldenzaal