Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 25 februari 2014

Opinie: Links of rechts? Doe mij maar progressief!

progressiefOpvallende berichten in de media de laatste weken. Alles lijkt ineens weer te draaien om links of rechts. Eerst is er Roemer die zegt dat de PvdA niet links is en gisteren waren daar ineens de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van diezelfde PvdA, die zeggen dat D66 rechts is. Op inhoud het debat aangaan zit er blijkbaar niet meer in, het gaat enkel nog om labeltjes plakken.

D66 links of rechts?

Persoonlijk moet ik altijd weer lachen als een andere partij D66 een label wil opdringen. Er zit namelijk een erg duidelijk patroon in. Linkse partijen noemen ons al jarenlang rechts en rechtse partijen noemen ons links. Iedere keer weer een duidelijk teken voor mij dat we precies zitten waar we willen zitten. In het midden.

D66 is nu eenmaal een middenpartij. Wat mij betreft hoor je ook niet teveel links of rechts te zitten. Zit je te ver van het midden af, dan is de kans namelijk groot dat je je beleid vooral afstemt op een gedeelte van de bevolking en niet kijkt naar het belang van alle groeperingen binnen onze samenleving. Volgens mij is er echter een veel belangrijkere verdeling binnen de politiek. Één waar ik veel partijen tegenwoordig niet meer over hoor.

Progressief of conservatief?

De grote vraag hoort namelijk te zijn of je progressief of conservatief bent. Conservatieven doen vooral hun best om te houden wat we hebben, tot en met het krampachtig vastklampen aan zaken die we hoe dan ook gaan verliezen. De wereld om ons heen is echter voortdurend aan het veranderen. Waarom dan toch dat vastklampen?

De reden daarvoor is een emotionele. De mens wil zekerheid en wil een vertrouwde omgeving. Het nieuwe is voor veel mensen eng. Tegelijkertijd is vernieuwing onvermijdelijk. Je zou van politici verwachten dat ze de blik op de toekomst gericht hebben en zorgen dat onze samenleving klaar is voor die toekomst. De waarheid is echter vaak anders.

D66 loopt voorop

D66 is een ronduit progressieve partij. Wij zijn niet bang voor de toekomst, maar staan er open voor. Door deze manier van denken zien wij vaak eerder de kansen en uitdagingen die op ons afkomen en komen eerder met voorstellen hoe hiermee om te gaan. D66 komt dan ook al vaak jaren eerder met voorstellen. Voorstellen die pas vijf tot tien jaar later door andere partijen omarmd worden. Door de afwachtende houding van die andere partijen loopt ons land helaas wel achterstand op.

Veel van de hervormingen die nu mondjesmaat doorgevoerd worden, werden jaren geleden al voorgesteld door D66. Deze hervormingen zijn nu nodig om ons land klaar te maken voor de huidige tijd. Door eerder in te grijpen waren we dus ook al eerder klaar geweest en had de recessie ook niet zo lang hoeven duren. Lokaal kun je deze manier van denken bijvoorbeeld terugzien in ons standpunt over bedrijventerreinen, de luchthaven of duurzaamheid. Wij denken aan wat we voor de toekomst nodig hebben, niet aan wat tien jaar geleden belangrijk was.

Vasthouden aan wat verloren gaat kost onnodig veel energie. Energie die we beter kunnen steken in het klaarmaken van ons land en onze stad voor de toekomst. Onze slogan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is dan ook niet voor niets Nu vooruit.

Heb jij ook liever politici die proberen Oldenzaal klaar te maken voor de toekomst? Stem dan 19 maart D66.

Yuri Ankoné
Lijsttrekker D66 Oldenzaal